Google automata gépi fordítás - automatic translation by Google

Dr. Péntek Zoltán
A Lányi Márton díj 2013. évi kitüntetettje.



Érdekes módon ő az első férfi, aki a díjat megkapta. Tudományos működésének legfőbb eredménye, hogy ő tekinthető a magyarországi emlőszűrés kezdeményezőjének.

Lányi kezdeti kísérletei után ő volt az, aki a magyarországi emlőszűrést az akkor korszerűnek tekintett alapelvek szerint megszervezte, és azóta is európai színvonalon bonyolítja.
Azon kevesek közé tartozik, akik még személyesen ismerték Lányit, akinek a tanítványa lehetett, és akitől személyes támogatást kapott az első bonyhádi szűrés bevezetésére. Péntek munkájának színvonalát nagymértékben fokozza, hogy személyes kapcsolatot tart fenn Tabár Lászlóval, aki Svédországban az emlőszűrés világnagysága lett, és akivel Péntek Svédországban is többször együtt dolgozhatott.
Tudományos működése is az emlőszűréssel kapcsolatos. Már 1972-ben az első emlőszűréssel kapcsolatos dolgozatainak egyikét - Zsebők professzor javaslatára - a Magyar Radiológia folyóirat „Az év legjobb publikációja” díjjal jutalmazta. 1981-ben kandidátusi fokozatot nyert, eddigi tudományos tevékenysége 69 dolgozat, 116 előadás, 9 poszter és 5 könyvrészlet – magyar és idegen nyelveken.
Oktatói tevékenysége is számottevő: évenként 3-4 csoportos kurzus, és legalább 3 továbbképző tanfolyam előadója. Eddigi munkássága során 47 radiológus orvost, ill. szakasszisztenst képezett ki. Közéleti tevékenysége is jelentős: az Emlőszekció korábbi elnöke, jelenlegi alelnöke, az ÁNTSz/OTH Szűrési Munkabízottságának vezetője.
Jelenleg is aktívan dolgozik, a Mamma Zrt munkatársaként Budapesten, Szekszárdon, Szolnokon, Kecskeméten, Csornán egyaránt tevékenykedik.
Amikor eddigi munkájához szívből gratulálunk, és további munkájához sok erőt, jó egészséget kívánunk, ezt azzal egészíthetjük ki, hogy neki ezt a díjat sokkal hamarabb, már elsőként, legalábbis az elsők között kellett volna megkapnia.

 

 

 

Következő rendezvényeink

KGW STUDIO